Operare în contabilitate a tranzacțiilor cu bunuri mobile și monede virtuale

Cuprins
  • 1. CONSIDERATII GENERALE
  • 2. CONTABILIZAREA OPERAȚIUNILOR CU CRIPTOMONEDE (CRYPTO / BUNURI DIGITALE)
  • 2.1 TRANZACȚII cu CRIPTOMONEDE pe Platforma Tradesilvania
  • 2.2 Activitatea de minare de criptomonede
  • 2.3 Contabilitate pentru NFT (non fungible tokens / arta digitala)
  • 2.4. Cumparare bunuri imobile cu criptomonede
  • 2.5 Donații în criptomonede realizate de persoane juridice
  • 2.6 Concluzii

1. Consideratii generale
In contextul curent, cand prevederile legislative care sa ghideze activitatea contabililor în privința tranzacțiilor cu bunuri mobile și criptomonede sunt aproape inexistente, este necesar ca sa se înțeleagă natura operațiunilor efectuate pentru a fi încadrate corespunzător în contabilitatea societăților.
La nivel internațional, în ultimii ani, organismele de reglementare au agreat clasificarea criptomonedelor în funcție de natura lor şi de intenția de utilizare a societății care le deține. Astfel, s-a căzut de acord că nu poate fi acceptat ca aceste monede virtuale să fie considerate monedă Fiat, dar nici monedă electronică. Conform comunicatului BNR din 2015 referitor la schemele de monedă virtuală, aceasta nu este nici monedă națională, nici valută, iar acceptarea ei la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică în înțelesul Legii nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică. Aşadar, criptomonedele nu pot fi considerate numerar sau echivalente de numerar conform putinelor reglementări contabile existente pe plan național, in Romania, la momentul de fata.
Conform “Regulamentul nr. 4/2014 privind raportarea de date și informații statistice la Banca Națională a României”, articolul 7 punctul b subpunctul (ii) – obiectul activității cu criptomonede și bunuri mobile se încadrează la "Alte instrumente financiare". O recomandare în vederea raportarii contabile a criptomonedelor și bunurilor digitale în situațiile financiare nu este încă disponibilă în România.
La nivel european, criptomonedele au fost calificate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene ca reprezentând „instrumente de plată”. Aceasta întrucât Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat în cauza C-264/14 Skatteverket v. David Hedqvist că monedele virtuale reprezintă mijloace de plată ce se încadrează în categoria de „monede, bancnote și monede utilizate ca mijloc legal de plată” a căror tranzacționare este scutită de la plata T.V.A.-ului potrivit dispozițiilor art. 135 alin. (1) lit. e) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată...
Accesul la articol sectiunea Crypto Club este gratuita cu un cont de utilizator Companie in platforma Tradesilvania.
Tradesilvania - Crypto Club este rezultatul a peste 5 ani de dezvoltare continua și a unor colaborari stranse cu peste 60.000 de investitori, persoane fizice și juridice, companii listate la bursa, mineri institutionali și societati de investitii.
Crypto Club iti ofera access la resurse educationale crypto premium.